A távmunka hátrányai: nem is olyan kényelmes?!

A távmunkáról minden ismerős azt gondolja, hogy egy kényelmes, egyszerű dolog. Természetesen nem állítom azt, hogy ez nem kényelmesebb módja a munkavégzésnek, de sokan elfelejtik, hogy a távmunkás munkahelye az otthona!

Amikor az átlag munkás ember munkaideje lejár, kihullik a kezéből a szerszám, vagy egyéb munkaeszköz és hazamegy. A távmunkás nem megy haza, így nem tudja a nap végén az irodában, vagy üzletben hagyni a gondjait. A távmunkás munkahelyi problémái ott van otthonának minden zúgában; a kényelmes fotelben, vacsora közben, de még a fürdőkádban is.

A problémákat pedig elsősorban a korlátozott kommunikáció jelenti. Ha egy munkahelyen vagy, nem sokat vagy csendben, hiszen megbeszéled a munkatársaiddal a munkafolyamatok során adódó problémákat, tennivalókat. Ugyanez egy távmunka esetében úgy néz ki, hogy végzed a dolgod, minden a legnagyobb rendben, mire egyszer csak derült égből villámcsapásként ér egy olyan telefon, amitől aztán köpni-nyelni nem tudsz, hiszen nem tudod az előzményeket, nem úgy, mint azok, akik pl. egy irodában dolgoznak, ahol érzik/látják/hallják, ha valami kialakulóban van.

...és ez bizony a legkevésbé sem építi az önbizalmunkat, sőt, egy olyan állandó megfelelni akarást és szorongást hoz az ember életébe, a mindennapjainkba, ami könnyen depresszióssá, zárkózottá teszi a távmunkást. Azon kívül hajlamosak leszünk hajnalba nyúlóan dolgozni, ami teljesen kizsigereli az embert.

Sajnos a mai, felgyorsult világ tényleg tele van stresszhelyzetekkel, hiszen minden munka tegnapra kell, így az állandó stressz mellett sok egészségügyi problémáink jöhetnek elő - sajnos a fent leírtak értelmében ez sokkal veszélyesebb!

Az én példám sajnos idegösszeomláshoz vezetett. Túl sok munkát vállaltam, ezért a szervezetem minden értelemben felmondta a szolgálatot. Ez hetekig tartó munkaképtelenséget jelentett, de valójában évek óta érlelődött bennem a feszültség. Egyedül a férjemnek köszönhetem, hogy ki tudtam lábalni ebből az egészből. Ha ő akkor nincs mellettem, fogalmam sincs, mi lett volna...

Azt már meg sem említem, hogy az ülő munka köztudottan szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet, ezért nem árt ásványvizet tartani a helyiségben, emellett érdemes hozzájutni egy szobakerékpárhoz, vagy akár eljárni egy konditerembe. De mindenképp mozgassuk meg magunkat óránként, és ne üljünk törökülésbe a széken! (Sajnos nekem ez egy hülye szokásom...)

További hátrányai a távmunkának, hogy amennyiben munkánkat laptopon, vagy egyéb hordozható eszközön végezzük, azt bárhová magunkkal vihetjük. Ezzel a hozzáállással azonban nem igazán jut időnk pihenésre, kikapcsolódásra, ami előbb- vagy utóbb kimerültté, kiégetté teszi az embert...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése