2015. március 4., szerda

Adatrögzítő munka távmunkában

Az adatrögzítő munka általában szerződések, levelek, számlák, vagy hasonló, kézzel kitöltött adatokat tartalmazó iratok számítógépbe történő rögzítése. Bár ez egy nagyon keresett munka, a közhiedelemmel ellentétben cseppet sem szórakoztató, sőt! Nagyon hálátlan és monoton munka, ezért a monotonítást jól tűrő munkakeresőknek ajánlott.

Az adatrögzítés lehet még webáruházak termékeinek, utazási irodák ajánlatainak naprakész feltöltése, javítása, aktualizálása, esetleg szállásfoglalások rögzítése táblázatba, és továbbítása, stb. Mivel az adatrögzítőnek túl sok egyéb teendője nincsen, amennyiben táblázatot vezet, úgy általában ő végzi az táblázatok elemzéseit is.

A fentiek értelmében tehát az ilyen jellegű állások betöltéséhez Microsoft Excel táblázat kezelésben való jártasság, egyes esetekben annak magas szintű ismerete szükséges, de a Skype, és az Internet ismerete is általában követelmény.

Sajnos azonban egyre gyakrabb, hogy az alkalmazottak több ember munkáját végzik - ez alól az adatrögzítő sem kivétel. Olykor adminisztratív feladatok ellátására keresnek munkatársat, aminek egyike az adatrögzítés, de emellett ügyféllel való kapcsolattartás is beletartozik a munkavállaló feladatkörébe.

Attól függően, hogy az adott cég hogy viszonyul az adatrögzítőhöz, ez lehet egy nagyon komoly, koordinátori és/vagy pénzügyi munka, többféle feladattal, vagy a fent említett monoton munka számítások és elemzések nélkül.

Sajnos a fent említett munkák a legtöbb esetben irodában végezhetők, aminek érthető az oka: a szerződéseket és benne lévő személyes adatokat, továbbá a temérdek rögzítésre váró iratok hazaszállítására fölösleges időt szánni, amikor az az irodában is elvégezhető.

Az otthonról végezhető adatrögzítő munka című hirdetések sajnos a legtöbb esetben kamu állásokat takarnak, ingyenes tájékoztatót ígérnek, és valamiféle másolási feladatot kínálnak, aminek pontos leírását egy bizonyos összeg befizetése után ígérik. Azt az összeget soha többet nem látja annak befizetője, a munka pedig természetesen nem létezik!

Én egyetlen egyszer fizettem be párszáz forintot rózsaszín csekken, akkor tizenéves voltam. Akkor ugyanolyan hosszú leírást kaptam a csekk mellé postán, mint amiket most küldenek el az ilyen hirdetők e-mailben. A befizetést követően semmi sem történt, ennyibe került annak a tapasztalatnak a megszerzése, amit itt  megoszthatok veletek: ma ugyanezt a nem létező állást hirdetik, talán még a tájékoztató szövege is ugyanaz, de ma már gátlástalanul ezreket is elkérnek ugyanazért a semmiért.

A befizetett összeg és annak visszafordíthatatlansága az idő múlásával ráébreszt arra, hogy gyakorlatilag az is egy "munka", amit a kedves befizetővel tettek: Hirdetni kell egy nemlétező állást, kiküldeni az érdeklődőknek a tájékoztatót, majd bezsebelni a pénzt. Ezt én soha nem tudtam volna megtenni, pedig nemegyszer rászorultam volna, mint sokan ebben az országban. Viszont nagyon sokan megteszik ebben az országban, úgyhogy vigyázat! A munkát azért vállaljuk, hogy fizetést kapjunk, nem azért, hogy mi fizessünk érte!

De legyünk bizakodóak! A technika és az idő előrehaladtával talán egyre több lesz az otthonról is végezhető adatrögzítés, hiszen pl. az e-mailben kapott táblázatok tartalmát otthonról is fel lehet vinni a webáruházba, vagy adatbázisba.

Nagyon nagy szerencse kell ahhoz, hogy a sok fals hirdetés közül olyat találjunk, ami valódi, otthoni, adatrögzítőmunkát ajánl, de a szűréshez talán segítségünkre lesznek a fent leírtak.

Jó álláskeresést kívánok!

1 megjegyzés:

  1. Nekem utalja a kérdőívekért a Mobrog piackutató cég a pénzt a számlámra !Igaz nekem is van 1500 ft om de ahhoz meg paypass számla kell !

    VálaszTörlés