2016. június 17., péntek

WP oldal átköltöztetése másik szolgáltatóhoz

Sok helyen le van írva a folyamat, én is innen-onnan szemezgettem, de főleg Móni WP Sulijából. Megpróbálom én is leírni a lehető legegyszerűbben, hogy hogyan költöztettem el a weboldalamat egyik szolgáltató tárhelyéről a másikra. Az első és legfontosabb szempont, hogy ha nem akarsz csöbörből-vödörbe kerülni, jó alaposan ellenőrizhető, leinformálható tapasztalt céget válassz, aki nem tegnap kezdte! Az sem egy hátrány, ha a cég biztosítja számodra a cPanel nevű kezelőfelületet.

Ami talán hihetetlennek hangzik, az óriási méretű tartalmad átköltöztetésének ideje közel sem olyan veszélyes, mint hinnéd!!


A cPanelt nagyon egyszerű kezelni!
WordPress oldal tartalmának mentése

Mielőtt az előző szolgáltatónál bármit is felmondanál, vagy törölnél, három különböző dolgot kell onnan lementened:
  1. Az adatbázist a WP admin felületén keresztüli exporttal / vagy a szolgáltató kezelőfelületén elérhető phpMyAdmin -on keresztül. Mindkét megoldással az oldalad szöveges tartalmát mented le (bejegyzések, hozzászólások, stb.), de ha a hozzájuk tartozó beállításokat, és minden egyebet is le akarsz menteni, akkor válaszd az utóbbi variációt, ami .sql formátumban menti le neked a tartalmad. (Én mindenképp ezt a módszert ajánlom, itt írok arról, hogy miért!)
  2. A wp-content mappa upload mappáját, amely a weboldalad képanyagát, vagyis a feltöltött összes képet, logot, bannert, stb. tartalmazza.
  3. A wp-content mappán belüli összes többi tartalmat, ami az oldalad további dolgait tartalmazza, többek között a sablonodat és a bővítményeket, amit nehéz lenne egyenként emlékezetből újra telepíteni és beállítgatni...
A fentieken kívül én képernyőképet szoktam készíteni az oldalról, így ha bármi porszem kerül a gépezetbe, akkor látom a menüpontjaimat, a widgeteket, stb. Ezen kívül Móni hívta fel a figyelmem az egyszerű szövegre is, amit 1-2 widgetben használ az ember, és amit semmi sem ment le, hacsak nem te magad manuálisan. (Köszi Móni!)

Régi WP oldal tartalmának feltöltése új tárhelyre

Az új cégnél ahogyan a réginél, egy új, de ezúttal megbízható tárhelyre és a rajta lévő WP oldal(ak) domain átregisztrálására lesz szükséged. Ha megvan, hogy milyen szolgáltatásokat szeretnél (tárhely+domain átregisztrálás) először a tárhelyet érdemes lezongorázni, csak azután foglalkozz a domain átregisztrálásával. A nevében is benne van, tár-hely, azaz óriási tartalmat kell A pontból B pontba pakolnod. Ha megvagy vele, csak egy újabb igénylő lapot kell kitöltened a domain átregisztrálására vonatkozóan, a többi már nem a te dolgod.

Amikor megrendelted a tárhelyedet, értesítenek arról, hogy milyen ideiglenes URL-en érhető el az új tárhelyed még a domain átregisztrálása előtt. (Ha szerencséd van, akkor az új szolgáltató egy szuper kezelőfelületet biztosít neked, amivel mindent könnyedén tudsz kezelni. Ez lenne a CPanel.)

Maga a költözés a fájljaid feltöltését jelentik, amely három lépésben történik. Elsőként a WordPresst kell telepítened, azután fel kell töltened élettel: következik az oldalad szöveges tartalma; az .sql file, majd utolsó lépésként a képek és egyebek.

A WP oldal feltöltése új tárhelyre 8 lépésben

1. A cPanel megnyitása után először telepítsd a WP-t az új tárhelyre az Installatron segítségével. Ezt az alkalmazásoknál találod.

2. A cPanelben az adatbázisoknál hozz létre egy adatbázist tetszőleges névvel. (Ez csak egy név, semmi extra.)

3. Ha kész, nyisd meg a phpMyAdmin-t, jelöld ki a létrehozott adatbázisodat, és importáld bele az .sql fájlodat! Ha ez nagyobb, mint 50 MB, akkor sajnos a szolgáltatód segítségét kell kérned!

4. A cPanelben az alkalmazásoknál, ahol a feltelepített Wordpress oldaladat látod, ott találod az oldaladhoz tartozó beállításokat. Kattints az oldaladra. A második fülön találod a "Fájlok és asztalok" beállításokat. Itt kell az adatbázis nevét átírni arra, amit a 3-as pontban feltöltött .sql file neve volt (sql nélkül).

5. A WP beállítások > általános* menüben az url-t mindkét helyen is (siteurl, home) át kell írni az ideiglenes címedre, amíg a domain neved nincs átregisztrálva. (Ugyanezt az url módosítást a phpMyAdminban is megteheted, a beimportált adatbázisodban kattints a wp_options táblára*. Itt az a siteurl sorban és a home sorban kell átírni az ideiglenes címedre.) Ha bármi gond lenne, a cPanel felületén a beimportált adatbázisodnál nézd meg az adatokat. Az esetleges hibákat vagy itt kell keresni, vagy a wp_options táblában, ahol az imént jártál. Hidd el, ezek nagyon egyszerű dolgok, csak először tűnik nehéznek!

6. Ellenőrizd le az ideiglenes tárhelyeden, amit eddig csináltál. Most fent van a WP oldalad a tárhelyeden, de erős hiányosságokkal. Nyugi, a wp oldalad minden betűje és pixele megmarad, de közvetlenül a költözés után egy védtelen, lecsupaszított oldalt fogsz látni, amit fel kell öltöztetni: Először segítsd fel a kabátját: kapcsold vissza a sablonodat, amit ott találsz a wp-content szekrényben, a themes polcon, csak vissza kell kapcsolni az admin felületeden: megjelenés > sablonok.

7. Ez után hátra van még a wp-content könyvtárad további része, amit a cPanelen beállított ftp fiókod segítségével, pl. a total commander használatával tudsz feltölteni a tárhelyedre. Először az upload mappán kívül eső fájlokat és mappákat töltsd fel, ezután jöhet az upload mappa.

8. Következnek a menüpontok, majd a widgetek beállításai, amiket a költözést megelőzően remélhetőleg lefényképeztél, vagy kiírtál egy jegyzettömbbe. Lehet, hogy ezekre a fényképekre/jegyzetekre nem lesz szükség, de hidd el, annak te is örülni fogsz, nem úgy, mint ellenkező esetben! A menüpontokat és a widgeteket itt tudod visszapakolni az oldaladra: megjelenések > menük.

...és készen is vagyunk! Az oldaladnak egy haja szála sem görbült, de friss és ropogós tárhelyen új életet kezdett! Jöhet a domain átregisztráció, ami már az új tárhelyszolgáltatód dolga.
Az új otthonodban weboldaladnak akadálymentes, hibák és bosszúságok nélküli, hosszú jövőt, biztonságos működést kívánunk! :)

Domain átregisztrálása új szolgáltatóhoz

A domain átregisztrálás igénylése már gyerekjáték! Csak ki kell tölteni az igénylőlapot, kitöltve, aláírva csak el kell küldeni az új cégnek, és rendezni kell a költségeket. Ha ezeken túl vagy, akkor a csillaggal jelölt két helyen vissza kell állítanod az url-t a saját, átregisztrált domain nevedre, de ezt csak azután tedd meg, miután a szolgáltató jelezte feléd a domain átregisztrálását.

Ha kész, a WP oldaladnak már az új tárhelyen kell működnie, hibátlanul! Ha nekem sikerült, neked is fog! Ha megbízható, akadálymentesen működő tárhelyre szeretnél költözni, én őket ajánlom! Ha segítség kellene, írj és igyekszem segíteni! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése