2016. július 17., vasárnap

Biztonsági mentés: a felhő szolgáltatás előnyei

Akár otthoni, akár irodai munkát végzel, ha számítógéppel dolgozol, akkor tudod, hogy a rengeteg képről, dokumentumról, stb. biztonsági mentést kell készíteni. Ehhez azonban rendszerezni kell ezeket az adatokat, hiszen mindezt csak így lehet kordában tartani. Ellenkező esetben a gépedben elburjánzik a káosz, előbb- vagy utóbb rendet kell majd tenni, de akkor már nagy fejszébe kell vágnod a fejszéd! A fájlok rendszerezése nem csak azért nehéz, mert nagy mennyiségű fájlt és/vagy mappát kell átnevezni, hanem mert a géped merevlemezének tárolókapacitása véges.

Ideig-óráig lehet ugyan bővítgetni, de előbb-utóbb be kell látnunk, hogy adataink mennyisége és gyakran minősége is túlnőtt a háztartásokban lévő számítógépek kapacitásain, ezeket a kis ember fizetéséből lehetetlen állandóan fejlesztgetni és bővíteni. Ezt a problémát felismerve alakult ki a "cloud" azaz a felhő szolgáltatás, ami egyre nagyobb teret hódít a felhasználók körében. Érdemes kipróbálni!

Nagyon fontos a file rendszerezés a számítógépen!
A mappák rendszerezése

Én régen minden egyes fényképnek nevet adtam, de a technika fejlődésével hamar rájöttem, hogy ez lehetetlen! Ahogy a papír fotó szkennelésről átálltunk a digitális fényképezésre, egyre több fénykép készült, köztük sorozatképekkel. Szeretek fényképezni, ezért előfordult, hogy egyetlen nyaralás alkalmával több ezer! képet készítettem. Ennyi képet reménytelen egyesével elnevezni! ...és akkor még nem említettem a kutyuskánkról készült képeket, és minden egyéb magán jellegű fotót, ahogyan a képek szerkesztését sem. (Van egy pár nagyszerű program, amikkel jól el lehet babrálgatni a fotókon; ilyen pl. az ingyenes PicMonkey: crazy-awesome photo editing képszerkesztő program.)

Mivel a fájlnevekről akkor lemondtam, más módszerhez kellett nyúlnom, hogy a képeimet megtaláljam. Egy időben a képeket dátumhoz kötve tároltam, de a digitális fényképezés közben még tovább fejlődött, nőttek a fényképezőgépek memóriakártyáinak kapacitásai, miközben a fizikai méretük minimalizálódott. Az új kártyák megfelelő beállítás alapján már maguktól mappákba rendezik a képeinket, és dátumozzák őket, de a fájl nevekkel még mindig hadilábon állunk.

A fájlok tárolása felhőben (cloud tárhely)

2016-ot írunk, amikor is elérkezett a felhők ideje. Na nem az időjárásban, hanem az informatikában. Az ún. cloud tárhelyek olyan távoli számítógépek tárolóhelyei, amelyek jóval nagyobb kapacitással rendelkeznek, mint saját gépeink, amiket eddig időről időre bővítenünk kellett. A felhők megjelenésével újabb helyen tárolhatjuk a képeinket, a technika fejlődéséhez szükséges hardware bővítéseket pedig elvégzik helyettünk a tárhely szolgáltatók. Többek között a Google fotók is egy ilyen ingyenes felhő szolgáltatás.

A felhőkben tárolt fájlok rendszerezése a memóriakártyád, okostelefonod, ill. egyéb adattároló eszközöd beállításai alapján történik. Van olyan beállítás, melynek segítségével minden hazaérkezésedet követően az okostelefonodon létező összes új fényképedről biztonsági másolat készül a felhőbe. Ugye jól hangzik?! Ehhez egyszeri beállításra van szükség, többé soha nem kell pakolgatnod, vagy feltöltögetned a fotóidat. Persze az a biztos, ha a legjobb képeket a gépedre is feltöltöd!

...és most vissza a rendszerezés kérdéséhez. Ha minden képet nem is nevezel el, azért a képek címkézése azért nem árt! De most fogsz a homlokodhoz kapni! A Google fotók szolgáltatás ugyanis olyan okos, hogy saját képeid között mindenféle-fajta elnevezés, felirat és címkézés nélkül képes felismerni néhány keresőszót, azaz hogy mi van a képen! Na mit mondtam, hogy megéri használni a felhőt?!

A legbiztonságosabb biztonsági mentés

Persze én ettől függetlenül azt tanácsolom, hogy mindig legyen egy harmadik hely is, ahová lemented a dolgaidat! A merevlemezed/okostelefonod/memóriakártyád tönkremehet, a tárhelyedet feltörhetik, ezért legyen még egy alternatíva (pendrive, külső vinyó, stb.), mert három véletlen egybeesés már biztosan nem történhet!

Végül hadd tegyek említést arról, hogy nagy adatmennyiség esetén ma már Virtuális Saját Szerver is bérelhető, mindössze havi 1000 forintért!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése