2016. október 26., szerda

Legyél vlogger: csinálj munkát magadnak!

Régen, a nagyszüleink idejében megbecsülték a jó munkaerőt. Akkoriban létezett egy ún. "Kiváló Dolgozó" kitüntetés (egy kitűző, és egy havi fizetés is, ha jól tudom), amit azok kaptak, akik megérdemelték. Ma az a jellemző, hogy a munkahelyek többségén minimálbérre jelentik be az embert, miközben tizenórát dolgoztatják az embert. Túlóra pénz nincs, jobb esetben a minimálbéren felül feketén fizetnek valamicskét.

Az alkalmazottak egy cseppnyi megbecsülést sem várhatnak, ehelyett a munkaadók kizsigerelnek mindenkit. A stressztől duzzadó, monoton hétköznapjaik egyre inkább a családi életükre is ráül, aminek a vége válás. Az ember magára marad, és egy soha véget nem érő ördögi körben találja magát, ahol minden napja arról szól, hogy ő van a munkáért, és nem a munka érte. A kor előrehaladtával a stressz, a hajtás végett az egészségügyi problémák is garantáltak; kinek a lába megy tönkre a konyhán, ki pedig lelkileg roppan össze...

Kiváló dolgozó 2016-ban


A mai kor embere türelmetlen, és akaratos. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint azok a munkahelyek, ahol az említett problémákat a másik oldalról érezhetjük: amikor a pizzát nem mi rendeljük, hanem mi visszük ki. Számos példát felsorolhatnék, hogy milyen elvárásaink vannak a mai termékeket és szolgáltatásokat illetően, de talán te is tudnál mondani párat! Ezek után ne is várjuk, hogy a mai korban bárki kiváló dolgozó legyen!

A probléma tehát nem csak a munkaadókkal van, hanem velünk, emberekkel. Ha a postán, vagy a Tescoban sorban állva nem kezdenénk két percen belül morogni a várakozás miatt, talán szebb világban élhetnénk! Persze ez nem oldaná meg a megélhetési problémádat, de mit tehetsz?
Legyél nyitott, és figyeld meg jobban a mai kort! Amellett, hogy borzalmas dolgokat hoz magával, vedd észre a jó oldalait is, a benne rejlő lehetőséget!

Ha megpróbálsz nem elhatárolódni, hanem nyitni kicsit az újdonságok felé, akkor te is lehetsz kiváló dolgozó! A lehetőség mint egy kis manó, minden sarokban ott csücsül, csak észre kell venni! És ne feledd! A lehetőség arra, hogy kiváló dolgozó lehess, adott, de a munkát elvégezni senki nem fogja helyetted! S hogy mik ezek a lehetőségek?! Csak 1-2 példát ragadnék ki a sok közül, mert ha tényleg megpróbálsz nyitottabb lenni, lehet,hogy te sokkal jobb lehetőséget találsz! Az egyik ötlet: légy vlogger!

Mi az a vlogger?


A vlogger a vlog szóból ered, ami a videó blog rövidítése. Valószínűleg te is írtál régen naplót; a blog semmivel sem több ennél; egy napló, amit nem füzetbe írunk, hanem Internetes felületre, a számítógépen (laptopon). A vlog annyiban más, hogy a leírni kívánt élményeinket a billentyű koptatása helyett inkább saját arcunkat vállalva mi magunk mondjuk el a számítógép kamerájába. A vlogger az elmondottakról felvételt készít, majd ellenőrzés után felrakja az Internetre. A felvételt szükség esetén meg is lehet vágni, de ez már a haladó kategória.

Mi köze ennek a kiváló dolgozókhoz? Az, hogy a felvételedet számos videó megosztó oldalra feltöltheted, de ha a Youtube.com -ot választod, még pénzt is kereshetsz vele! Persze mindez nem egyszerű, a felvételeknek olyannak kell lennie, hogy az a neten szörfölő felhasználóknak tetsszen,és ami a legfontosabb: megnézzék, és megosszák, vagy hozzászóljanak a videóidhoz, és nem utolsó sorban pedig kövessenek téged! Pénzed ugyanis abból van, ha sokan nézik meg a videód, és a hozzá csatolt reklámot.

A nehézség az egészben, hogy tudni kell, mi érdekli az embereket. Más vloggert nem érdemes utánozni, mert nem biztos, hogy ugyanazt az anyagot tőled is úgy fogadja a nagyérdemű, mint a nagyoktól. Érdemes egy adott témakörre épülve elkészíteni a felvételeidet, és ritkán másról is beszélni, de bármilyen témát választasz is, a legnehezebb az, ha a saját hétköznapjaidról akarsz beszélni, hiszen nem lehetsz unalmas, és ugyanolyan! Kiváló dolgozó tehát itt nem a munkáltatód, hanem az Internetezők szemében lehetsz, és nem utolsó sorban a Youtube is megjutalmaz, ha eredményes vagy!

Minden állampolgárból vlogger lesz


Ha tetszik az ötlet, vágj bele még ma! A Youtube-ra a Google fiókoddal tudsz belépni. Ha nincs még ilyened, itt tudsz regizni: accounts.google.com . Ugye mondanom se kell, hogy a regisztráció ingyenes?!

Az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy ez a lehetőség előbb-utóbb mindenkihez eljut, ezért minél később fogsz bele, annál biztosabb, hogy videóid zöme csak egy lesz a sok közül. Most még vannak ún. "Youtube celebek", akik kiemelkednek a többiek közül, de néhány év múlva valószínűleg minden ember fent lesz a videómegosztón, mindenki vlogger lesz, és akkor már nem lesz elég a puszta jelenlét, akkor már profibb videókat kell majd készíteni, hogy a videós tartalmak rengetegében a te videóid is megtalálhatóak legyenek, és egy adott témában te lehess a legjobb.

Ahhoz, hogy elérj valamit, nagyon-nagyon sok felvételt kell készítened! Ez sok munka, és sajnos messze még a gyümölcse! De bárhogy alakuljon is, veszteni nem vesztesz vele! Ne törődj azzal, hogy hogy nézel ki, vagy hány éves vagy, én ismerek olyan embert is, aki nagyon csúnyácska, de nagyon hasznos dolgokat tudtam meg tőle a videóiból. Az idősebbek pedig sok mindenben tapasztaltabbak! Ebben a lehetőségben senkit nem érdekelnek a külsőségek, ha elég jó vagy!

De motiváljanak a legprofibbak! Ide jó sok vloggert felsorolhatnék, de csak egyet mutatnék. Herby csatornájából minden leszűrhető, amire szükséged lehet. A videók alatt a megtekintések számából és a kedvelések számából láthatod, mi érdekli az embereket. Persze ahogy írtam, ne másolj, hiszen ebben az egészben az egyedi tartalom a legnagyobb érték- Herby is ettől olyan népszerű. Innen is üdv neki! :)

Herby és a legnépszerűbb vloggerek népszerűsége az egyszerűségükben rejlik. Kicsit olyan ez, mint régen a Szabó család a rádióban: egy részt sem akarsz kihagyni. Ha el tudod érni, hogy a te videóid is ilyen érdekesek legyenek, akkor jó úton haladsz!

Sok sikert neked!

Ha elkészítetted a Youtube csatornádat, mutasd meg nekünk is, szívesen megnézzük! Ha igényled, privátban véleményt is írok neked! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése