2016. december 23., péntek

Mi az a képernyő fotózás? (Print Screen)

A távmunkában gyakran sor kerülhet arra, hogy valahol elakadsz és segítségre szorulsz. Ez nem feltétlenül a te értetlenkedésedből ered, előfordulhat, hogy egy programozói, vagy rendszerhiba akadályoz a munkádban. Bárhogy legyen is, az ilyen fennakadások sokszor félreértések tömegét eredményezi, amiket olyan egyszerű megelőzni, hogy szinte már hihetetlen!

A képernyő fotózás vagyis monitor pillanatkép készítés (Print Screen) hasznos kis segítség az ilyen helyzetekre. Ez nem azt jelenti, hogy fényképezőgépeddel (vagy okostelefonoddal) kellene képet készítened a számítógép képernyőjéről, ennél sokkal egyszerűbb a helyzet!

A Print Screen gomb használata


Print Screen gomb
A Print Screen vagy Prt sc gomb
Csupán megnyomsz egy gomboz billentyűzeteden: ez billentyűzettől függően a Prt sc, vagy Print Screen billentyű, és a billentyűzet jobb felső sarkában található. A gomb rögzíti az aktuális képernyődet egy ún. vágólapra. Mivel a Prt sc gomb megnyomásakor a világon semmi nem történik ilyenkor, amit te is látsz, ezért én többször szoktam megnyomni ezt a gombot, ha szükséges, így biztosan megtörténik a képernyő fotózás.

Ezután meg kell nyitni egy képszerkesztő-, vagy szövegszerkesztő szoftvert, azon belül egy "új lapot" és az üres, fehér lapra már be tudod illeszteni a képernyő fotót a Szerkesztés menüpontot belül a Beillesztés segítségével, esetleg a ctrl + v billentyű kombinációval.

A ctrl + c billentyű kombináció a "másol" parancs a számítógépben, míg a ctrl + v kombináció a beilleszt. Jelen esetben csak a Prt sc gombra és a ctrl + v - re van szükségünk, de ez utóbbit az egérrel is meg tudod oldani, a fent említett menü használatával, ha neked úgy egyszerűbb!

Szóval megnyitottál valamilyen programban, Google dokumentumokban, Office Wordben, Photoshopban, Paintban, stb. egy fehér lapot és beilleszted rá a képernyőfotódat. A jobb levelezőprogramok már felismerik a képbeillesztést, ami azt jelenti, hogy pl. a Gmail fiókodban egy emailbe is be tudod illeszteni a képernyő fotót!

Az otthonról végzett munkáid során a munkáltatód gyakran kérhet képernyő fotót - vagyis a Print Screen gomb használatát, ezért jegyezd meg ezt a kis turpisságot és nem lesz gond, ha valamit bizonyítanod, mutatnod kell!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése