2015. március 20., péntek

A távmunka előnyei munkavállalók számára

Mindenki azt hiszi, hogy a távmunka egyenlő a luxus yachttal és a szabadsággal. Hát el kell, hogy keserítsem azokat, akik ezt így látják! A távmunka a legkevésbé sem leányálom, keményen kell dolgozni, miközben a munkatársaiddal való félkommunikáció, állandóan azt sugallják neked, hogy sosem vagy elég jó. Mégis most az otthonról végezhető munka pozitív előnyeit szeretném felvázolni.

Az első és legfontosabb, hogy általában teljesítménybérben dolgozol, tehát rajtad áll, hogy mennyit akarsz keresni. Ez azért jó, mert el tudod dönteni, hogy melyik nap lazítasz, és melyik nap gürizel keményen. Ha egyik nap többet dolgoztál, másnap lehetsz kicsit kevésbé aktív. Persze nem muszáj lazítani, rajtad áll, hogy többet akarsz-e keresni. Ha igen, akkor nincs lazulás, akkor kemény munka van!

A távmunka munkaadói általában átutalással fizetnek. Ezzel megspórolják neked az oda-vissza utazás költségét és a fáradtságot. A fizetés a legtöbb esetben nem havonta történik, hanem megegyezés alapján: vagy hetente az elvégzett munka alapján, vagy időközönként, teljesítménybér esetén pl. egy adott darabszámelérése után.

Kisebb munkák esetén, (pl. kérdőívezés) egy bizonyos összeghatár felett lehet kérni a kifizetést. Olyat még sose hallottam, és nem is tapasztaltam, hogy bármilyen otthoni munkát havonta fizettek volna.

Az otthoni munka kisgyermek mellett egy nagyon jó megoldás az anyukáknak, de a nyugdíjasoknak és a megváltozott munkaképességűeknek is nagy segítség, hiszen ők mindannyian nehezebben mozdulnak ki, fájdalmaik lehetnek, és sok esetben a pénzük is kevesebb az átlagnál, így akár másodállásban, akár főállásban végzik/végeznék a munkát otthonról, ez mindenképpen jó megoldás számukra.

Ami nagyon kevés embernek jut eszébe, nem egy utolsó szempont az sem, hogy hosszútávon az otthoni munka végeztével kevésbé koszolódnak, és kevésbé kopnak a ruháink. Ez azt jelenti, hogy valamivel kevesebbet kell költenünk az új ruhákra is, hiszen a szobában történő egy helyben üléshez azért nem kell mindennap kimosni a pólónkat pl. Persze ez igény kérdése, de úgy gondolom, az igénytelenség negatív értelme nem innen kezdődik.

Maga az otthonról végzett munka egyébként sokkal kevésbé stresszesebb, mint az irodai munka, ahol ügyfelek mennek az ember idegeire, vagy épp a főnöke. Otthoni, saját magunk által kialakított környezetben sokkal hatékonyabban tudunk dolgozni, mint egy kényelmetlen irodai széken ülve, a telefonok folyamatos csörgése mellett.

Otthon nincs olyan kolléga, akit nem mi választottunk, nincs olyan, aki fázós, és emiatt nem lehet szellőztetni. Otthon munkavégzés közben bármikor feljebb húzhatjuk a fűtést, nyáron pedig lezuhanyozhatunk, amikor csak akarunk.

Összegezve: véleményem szerint az otthoni munkavégzés sokkal hatékonyabb és eredményesebb tud lenni, hiszen nyugodtabban,kipihentebben tudunk a saját környezetünkben dolgozni, mint egy "idegen" helyen.

S hogy milyen további előnyei vannak a távmunkának a munkáltatók számára, arról itt olvashatsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése