2015. augusztus 27., csütörtök

Melyik nyereményjátéknak nem szabad bedőlni?

Facebook lájkoltató játékok

Nagyon sokat böngészek a neten, és gyakran nyereményjátékokban is részt veszek. Nagy értékű nyereményt még soha, de kisebb ajándékokat már nem egyszer nyertem. A Facebook virágkorában megjelentek olyan játékok, amiket sorra meg lehetett nyerni. Ezeknek a játékoknak a lényege a gyorsaság volt, vagy sorsolás, ill. az ún. lájkoló szerzés.

Ez utóbbit nagyon nem szerettem, egy ideig nem véletlen tiltotta a Facebook is a használatát. A tiltás azonban hamar feloldásra került, mivel mindenkinek érdekében áll az játékosok számának növelése. A játék a szervezőjének potenciális vásárló-jelölteket jelenthet, a Facebooknak pedig az oldal népszerűsítését.

Sokan haragszanak erre a játéktípusra, hiszen nagyon hasonlít a piramis játékra. Egy komoly ügyfélkörrel rendelkező játékos egyetlen megosztással akár több tízezer embernél is elérheti a célját, amivel egy egyszerű magánszemélynek nagyon nehéz felvenni a versenyt.

Ilyen játékban én pl. soha nem nyertem, igaz, nem is próbáltam, max. 1-2 alkalommal, ami semmi másra nem volt jó, mint hogy most írhassak róla.

Nem mindegy, hogy ki indítja a nyereményjátékot

Ha alacsony lájkoló számmal rendelkező Facebook oldal indít nyereményjátékot, annál sokkal nagyobb az esélyünk a nyerésre mind a sorsolásos, mind a gyorsaságon múló játékok esetében. Amikor nyertem, még nagyon nem értettek a nyereményjátékokhoz a cégek.

Én az utóbbi években mozijegyet, pólót, édességet, e-book olvasót, vászonképet, kiállításra szóló jegyet, kulcstartót, stb. nyertem, de ezeknek csak töredékét nyertem a Facebookon keresztül. Vagyis, szép számmal léteznek olyan nyereményjátékok, amiken a részvételünkkel igenis lehet nyerni. Az ilyen játékok NEM CSAK a Facebookon vannak, bőséges a kínálat a weboldalakon is!

De végül is kik azok, akiknek nem szabad bedőlni?

Nem minden arany, ami fénylik, szóval csak óvatosan a túl kecsegtető nyereményjátékokkal! A kamu játékoknál mindig van valami, ami gyanús! Ha valami furcsa, az már épp elég ok arra, hogy ne vegyél részt benne, hisz a részvételed még csak egy részvétel, amiért még nincs garantált nyeremény. Márpedig egy részvételért (email címedért, stb.) cserébe nem éri meg, hogy lehúzzanak több ezer forinttal, vagy esetleg kártevő kerüljön a gépedbe!

Ha valami gyanús, inkább essél el attól a nyereménytől, ami úgyis olyan távolinak és esélytelennek tűnik, minthogy károd legyen a hiszékenységedből! Alapvetően minden cég érdekből indít nyereményjátékot, nem a két szép szemedért, ezért teljesíteni kell bizonyos feltételeket, hogy nyerhess, de pl. a több lépésből álló nyereményjátékokban én sosem veszek részt, ahogy olyanban sem, ami kéretlenül érkezik akár a postafiókomba, akár a böngészőmbe, stb.

Az ilyesmitől úgy tudod valamelyest távol tartani magad, ha tudatosan használod az Internetet. Minden weboldalon, ahol regisztrálva vagy, van hírlevélre feliratkozási lehetőség: ez pl. az első és legfontosabb, amit tehetsz az ilyen típusú spam-ek ellen, hogy csak olyan témakörű hírlevelekre iratkozol fel, ami tényleg érdekel.

Az alábbi történet tipikus példája annak, mit nem szabad csinálni az Interneten. Az ilyeneket nagy ívben kerüld el!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése