2016. július 18., hétfő

Mire van szüksége egy távmunkásnak?

Az ember nem is gondolná, mi minden kell az otthonról dolgozónak. A legalapvetőbb kérdés a kényelem, amit a minket körülvevő bútoraink nyújtanak. A számítógép asztal mellett a széknek is kényelmesnek kell lennie, hiszen a hosszútávú ülőmunka derék- és nyakfájást, nem utolsó sorban lábfájást eredményezhet. Az egér hosszútávú használatakor a nem megfelelő szék karfa például csukló- és ízületi fájdalmakat eredményezhet! Az akadálymentes távmunka további eszközöket és szolgáltatásokat követel, ezekre fel kell készülni, mert előfordulhat, hogy nem áll minden rendelkezésünkre.

A távmunkásnak nem elég, hogy otthon van! A munkakörnyezet is fontos!
Asztali számítógép, vagy laptop

Tévedés, hogy az otthoni munkát csak laptopról lehet végezni! Az ingyenes apróhirdető oldalakon 5-10ezer forintért már munkára tökéletesen alkalmas, használt számítógépet lehet vásárolni. (Azért ha nem értesz hozzá, akkor informálódj, hogy a megvásárolni kívánt gép elegendő-e a munkádhoz!) A laptop használata inkább csak presztízskérdés, ill. egy üzletkötő gyakran látogatja meg személyesen is ügyfelét, vagy jár tárgyalásokra, sokan ezért használnak laptopot. De nem minden távmunka követeli meg a mobilitást, vagyis a laptop használatát!

Szélessávú, gyors Internet

Sok távmunkát teljesítménybérben fizetnek, ezért (és mert sokkal kényelmesebb) fontos hozzá a gyors, megbízható Internet - amennyiben webes munkáról van szó. Sok ilyen állásnál követelmény a Skype használata, ami döcögős Internettel nem használható.  A munkád is gördülékenyebben megy, ha nem kell várnod pl. az elvégzett feladatok mentésére.

Vírusírtó

Ha hosszútávon számítógépes munkát akarsz végezni, ráadásul odahaza, akkor bizony gondoskodnod kell a számítógéped védelméről. Ha a PC-det, vagy a laptopodat munkára használod, nem kattintgathatsz minden idegen linkre, még akkor sem, ha azt a haverok küldték. Az Internet tele van vírusokkal, és kártevőkkel, vagyis olyan alkalmazásokkal, amik észrevétlenül telepszenek a gépedre, és csúnya dolgokat művelnek. Ha nem akarod, hogy elvesszen valamely munkád, vagy a fotóid, netán tönkremenjen a géped, akkor szerezz be egy vírusirtót, és kerüld a rossz hírű weboldalakat!

Ezen ne spórolj! Mindenképp szerezz be egy vírusírtót! 

Kényelmes bútorok

Kényelmes székre feltétlenül szükségünk lesz, hiszen min. napi 8 órát fogunk eltölteni ebben a székben! Sajnos nem tudok tippet adni, milyen legyen a szék, én a magam részéről még nem találtam meg a megfelelőt, de a kb. 20e forintos műbőr, gurulós irodai szék megteszi. Ki kell tapasztalni!

Laptop esetében fontos, hogy az asztalod ne legyen túl magas, mert ha a karod kicsit meg kell emelned, hogy elérd a billentyűzetet, akkor előbb-utóbb sajnos csuklófájdalomra kell számítanod!
Ha derékfájós vagy, érdemes beszerezni egy ún. deréktámaszt is az ülőmunkához!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése