Hét módja annak, hogy biztosan elrontsd a blogbejegyzésedet

A rendszeresen internetet használók körében – manapság már ki nem az – olyan természetes a blogbejegyzés kifejezés, mint a szüleink idejében az újságcikk. 

Fotó: pixabay.com
Hiszen miről is beszélünk: friss bejegyzés egy blogger oldalán, új olvasni való a követőknek. Ennyi. Rengeteg blog működik – illetve került létrehozásra, mert sajnos csak töredéke marad életben pár hónapot követően. Eleinte ugyan jó ötletnek tűnik blogot indítani, olyan izgi és vagány dolog, egyébként is pár sikersztori azt mutatja, hogy akár celebbé is válhatsz általa, ha elég népszerű lesz a blogod. De ahhoz, hogy az újszülött megérje az első szülinapját, van pár dolog, amit ajánlatos elkerülni:

1. Túl hosszú bejegyzés: az olvasók szeretik, ha gyorsan át tudják olvasni és nem igényel hosszú időt, az új bejegyzés elolvasása. (Mondjuk munkaidőben lopva is!) Persze pár képpel kiegészítheted és feldobhatod éppen.

2. Túl komplikált: ne használj bonyolult kifejezéseket és ismeretlen szavakat, csak egyszerű, hétköznapi nyelven írj. Az emberek nem szeretnek szembesülni saját hiányosságaikkal. (Ne kelljen a Google-ön keresni közben a magyarázatokért.)

3. Ne lopj másoktól! Te sem szeretnéd, ha Tőled lopnának! Persze idézni szabad, de becsülettel és forrás feltüntetéssel.

4. Unalmas bejegyzés: ne légy egyhangú, légy változatos és egyedi. Ha mindig csak a macskádról írsz, előbb-utóbb a kutya sem lesz rá kíváncsi. (Bocs, a képzavarért.)

5. Negatív érzelmek: éppen elég negatív dolog van a hétköznapjainkban, nem kell, hogy tetézd! Olvasóid kikapcsolódni vágynak, feltöltődni vagy tájékozódni. Ne panaszkodj, és ne szitkozódj, főleg ne szíts gyűlöletet. (Megteszik helyetted mások!)

6. Ne politizálj! Hidd el nem érdemes! Erre vannak kitalálva a politikusaink, bár nekik sem nagyon érdemes ;).

7. Lerágott csont szindróma: légy aktuális, ne olyan témáról írj, ami a csapból is folyik, mert már a témára rálegyintenek és el sem olvassák a cikkedet. Légy érdekes és aktuális, ugyanakkor időtálló! Kiegészítés: egy újszülöttnek minden vicc új, és ha úgy látod, hogy egy témában már csak több éves posztok jönnek elő a Google találati listáján, akkor te nyugodtan vedd elő ezeket, és írd meg mai szemmel.

Persze sorolhatnám még, de talán sikerült egy pár gyakori hibát kiemelnem. Vajon Te is elkövetted már ezeket? Ha már ezt a párat elkerülöd, követőid értékelni fogják, és alig várják majd az új blogbejegyzéseidet.

Érdemes nyomon követni más bloggerek tevékenységét, sokat lehet tanulni akár a hibáikból is, Te akkor már nem követed el ugyanazokat.

Legyél kitartó és írj rendszeresen, hiszen ha sikerül magad vagy a munkásságod iránt felkeltened a figyelmet, illik ellátni az olvasóidat minél több érdekes bejegyzéssel, hogy meg is tudd tartani őket. Érdemes odafigyelni a visszajelzésekre és a hozzászólásokra, lehet közte építő jellegű kritika is, ami hasznodra válhat.

Ha elég sok látogatóval rendelkezel majd, érdemes elgondolkodni, hogy akár pénzszerzés céljából is felhasználd a blogod.

Sok sikert kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése