2016. szeptember 29., csütörtök

Pixabay.com: óriási segítség bloggereknek és újságíróknak

Írni nem nehéz, de hogy felkeltsd mások figyelmét, ahhoz komoly követelményeknek kell megfelelned. A blog bejegyzéseknek fel kell keltenie az Internetezők- és a feliratkozók figyelmét. A figyelemfelkeltés mögött pedig jól megírt, a valóságnak megfelelő, hasznos tartalmaknak kell állniuk, enélkül ahogyan a szó elszáll, a blogbejegyzés is. Végül, de nem utolsó sorban a cikkek mellé társított képek is fontos szerepet játszanak abban, hogy a cikked a köz megítélése alapján "kattintható"-e! Hogy honnan szerezz képet, ha nem áll rendelkezésre saját, most megtudhatod!

Fotó: pixabay.com
A jó blogbejegyzés felépítése

Ahogyan az iskolában tanultuk, a könyveknek is van egy bevezetése, majd jön a tárgyalás, végül pedig a befejezés. Ezt szem előtt tartva érdemes először csak rávezetni az olvasót arra, hogy miről fog szólni a cikked - ha a jól megfogalmazott bevezetésben arról írtál, amit ő keres, megnyerted az illetőt, és tovább fog olvasni! A többi már gyerekjáték...

Ahhoz, hogy az érdeklődő figyelmét már azelőtt felkeltsd, hogy a blogodon/weboldaladon járna, a cikkedhez írt "title" és "description" részek a legfontosabbak. Ezek, és a bejegyzésedhez tartozó kulcsszavak, végül pedig a kiemelt kép a blogod alap pillérei.

A "title" és "description", ill. valamelyest a címkék is a kereső igényeit hivatottak kielégíteni, de a címkék inkább a blogodon található tartalmad rendszerezésére szolgál. Ha azt jól csinálod, akkor a kereső is "örül". A title jellemzően csak weboldalaknál írható be a megfelelő helyre, blogoknál ez megegyezik a bejegyzésed általad megadott címével. A description megfelelője a blogspot (blogger.com) blogoknál a "Keresés leírása" c. rubrika jobboldalt, a bejegyzés beállításainál.

Végül a kiemelt képről: a rossz minőségű képet hanyagold! Ne kapjon el a gépszíj, és ne akarj minden posztodhoz képet erőltetni! Csak akkor használj képet, ha az elég ütős, és figyelemfelkeltő!
Ma már nem okozhat gondot egy-egy fotó elkészítése, de ha mégsincs lehetőséged a kívánt képet elkészíteni, akkor használj stock fotót, pl. a pixabay.com weboldalról!

A Pixabay célja olyan közösséget építeni, ahol minden regisztrált felhasználó amatőr, de jó minőségű fényképeket tölt fel egy nyilvános adatbázisba, ahonnan bárki szabadon letöltheti a képeket ingyen. Cserébe azt remélik, hogy te is regisztrálsz, és te is töltesz fel néhány képet ugyanilyen feltételekkel.
Az oldalon továbbá "becsületkassza" működik, vagyis a neked tetszőkép(ek)ért pénzt adományozhatsz a kép feltöltőjének, de ez nem kötelező.

Ha van egy pár jó fotód, azt érdemes feltölteni, hátha valakinek megtetszik. Nekem még senki nem adományozott, de az az érzésem, hogy az oldal aktív résztvevői azok, akik inkább pénzt remélhetnek a képeikért, mivel ők rendszeresen töltik fel fotóikat, és a nagy számok arányában így az esélyük is több arra, hogy egy adományozó kedvű felhasználónak tetsszen meg a fotójuk.

Egy próbát szerintem megér, itt lehet regizni! Én ide nem pénz miatt regisztráltam, hanem az ingyenes stock fotók miatt, amikre szükségem volt. Ha pedig közvetlenül eladásra kínálnád inkább a fényképeidet, akkor olvasd el egy korábbi cikkemet, amit a fotó eladásról írtam!

1 megjegyzés:

  1. A Pixabay hatalmas segítség mindenkinek. Mi is szoktuk használni, mint ahogy írtuk is róla. :D Sok szép képet a bloghoz. :D

    VálaszTörlés