2017. február 15., szerda

Veszélyes SMS ismeretlen számról! Fel ne hívd!

Íme az igazi ok arra, hogy miért NE ADD MEG minden jött-mentnek a telefonszámodat!! Sajnos egyre inkább afelé halad a világ, hogy saját magad igazolása (hitelesítése) a neten mindenhol a telefonszámoddal történik. Csakhogy az embernek nem feltétlenül egy telefonszáma van, így ez eléggé megbukott hitelesítési mód, legalábbis az én szememben...

Aztán ott vannak az apróhirdető oldalak, ahol szintén mindenütt követelmény a telefonszám, anélkül már nem jellemző, hogy regisztrálhass. Gondold meg kétszer, hogy egy márkátlan szabadidőruhát 500 forintért megéri-e felrakni ezen az áron!

Ma kaptam egy SMS-t egy számomra ismeretlen telefonszámról. Az SMS szövege ez volt:

"Kedves Maria! Zoltan vagyok az adasbol. Nem latta az adast? Nem hallotta, amit Onnek mondtam? Fontos volna beszelnunk! Varom a hivasat! 0690633992 (485Ft/p)"

A feladó telefonszáma, a 06303444223, amely a telefonszamkereso.hu szerint 72%-ban veszélyesnek minősített telefonszám. Valaki azt írja, hogy ez egy általános "gateway" telefonszám, ami mögé bárki elbújhat. Ezt tartom a legvalószínűbbnek, ami annyit jelent, hogy az illető, akitől a kéretlen SMS-t kaptam, csaló!

Ezt bizonyítja, hogy a feladó száma nem egyezik meg az SMS-ben kapott telefonszámmal. Ez utóbbi, avagy a 0690633992-es telefonszámra rákeresve valami asztróizé weboldal jön be, nekem ennyi elég.

Én nagyon mérges vagyok a pénzenergiát hirdető TV műsoroktól, akiknek a célcsoportja az egyedülálló, jóhiszemű idős ember, aki minden apró reménysugárba belekapaszkodva hívja fel őket, segítséget várva a "jósnőktől" és boszorkáktól.

Bárki legyen is a "vonal másik végén", boszorka, vagy sem, az biztos, hogy az sms küldője csaló! Annál is inkább, mert az SMS kéretlenül jött. Azt pedig gondolom, mondanom sem kell, hogy a nevem nem Maria...

A dolog pikantériája, hogy az SMS egy olyan telefonszámra érkezett, ami 2017. január 27. óta működik a Vodafone ingyen SIM kártya kampányának köszönhetően! Az említett dátumot követően az új számomat sehol nem adtam meg nyilvánosan! Vajon hogy került a telefonszámom mégis egy csalóhoz???

Mi az az adathalászat?


Sokan azt sem tudják, mi az az adathalászat, ezért legyintenek a kifejezés hallatán, mondván, hogy ez is csak az összeesküvés elméletek része és valójában senki sem kíváncsi az ember telefonszámára és bugyi méretére...

Az adathalászat lényege, hogy a kereskedő megtudja, ki jelenti számára a potenciális vevőkört. Statisztikákat készíttet, amiből minden megtudható: igen, akár a bugyi méretünk is! Ha megvan, hogy kik jelentik áruháza számára a potenciális vevőt, akkor a kereskedőnek egy óriási elérhetőség halomra van szükséges ahhoz, hogy a termékeit eladhassa ezeknek az embereknek.

Ebben idáig semmi rossz nincsen, ezt mindenki így csinálja! De ekkor lép képbe az adathalászat. Sajnos vannak olyan szemétládák, akik többek között az apróhirdető oldalakon gyűjtik be a telefonszámainkat. Érdeklődnek egy termékünkről privátban, majd elkérik a telefonszámunkat, aztán se kép, se hang... Ugye veled is történt már ilyen?!

Mit kezd a telefonszámunkkal az adathalász?


Jobb esetben ő maga küld ki rá sms-t (kis csaló), melyre egy általa működtetett emelt díjas számra várja a válaszokat, amiért ő pénzt kap. Rosszabb esetben pedig telefonszámok százát, vagy akár ezreit adja el a kereskedőnek (nagyo csaló), aki így kéretlen levélben, vagy telefonnal éri el a potenciális vevőit, ahogy a kéretlen bugyiról szóló posztomban is írtam.

A fenti esetben feltételezésem szerint annyi történt volna, hogy ha sz SMS bíztatására felhívom a 0690-es telefonszámot, akkor kis idő múlva jókis telefonszámla érkezik a nevemre a Vodafone-tól. Természetesen nem hívtam fel a csalót. Jegyezd meg te is jól: akárhonnan kapsz kéretlen SMS-t, vagy hívást, soha senkit ne hívj vissza, akinek a száma ismeretlen számodra!

Vagyis jól meg kell nézned, hogy hol adod meg a telefonszámod és emailcímed, mert az aljadék adathalászok nem egy- nem két kereskedőnek, vagy szolgáltatónak adnak el nagy méretű adatbázisokat, ezt bizonyítja többek között a fenti SMS, bárki legyen is a feladója!

Félreértések elkerülése végett


Ha pl. egy webáruházban megadod az adataidat, az nem számít adathalászatnak, hiszen te magad adtad meg a szállítási címet, telefonszámod, stb. Azonban ha a vásárláskor megadott számon kisvártatva felhívnak valamilyen biztosító ajánlattal, akkor az adataid adathalászhoz kerültek, hacsak nem te magad regisztráltál valamilyen biztosítónál ugyanazzal a telefonszámoddal.

Persze a webáruházas példa egyáltalán nem jellemző, csak "szemléltetni" próbáltam, hogy mi a különbség a tisztességes adattárolás és az alattomos adathalászat között. Ahogy feljebb is írtam, az utóbbi alattomos módon történik, a te megkérdezésed nélkül!

Nyereményjátékoknál sokszor adjuk meg a telefonszámunkat a nyeremény reményében, de sajnos sok olyan nyereményjáték létezik, amiben beleegyezel, hogy adataidat a X cég marketing adatokra felhasználja. Ez ebben a formában sajnos legális, hisz te magad egyezel bele az adataid felhasználására...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése