2016. július 21., csütörtök

Fájdalmas otthoni munka: a rossz fejtartás következményei

Tudom, gyakran emlegetem a zombikat, és a zombi vírust amiért elnézést kérek. De amíg átalakulás előtt álló emberek is járnak a zombik között, és csak egynek is sikerül felhívnom a figyelmét az alábbi problémára, már megérte. Valakinek muszáj beszélnie róla, még akkor is, ha közben ezért leszeditek a fejemet! :P

Az okostelefon használata közben előre esik a fejed, ami hosszútávon komoly gerincproblémákhoz vezet. Akik az okostelefon használata mellett számítógépes munkát végeznek, jellemzően még többet ülnek a gép előtt, ezért ők még nagyobb veszélyben vannak ezt a problémát illetően. Cuki az E.T., meg minden, de ne akarj te is olyan lenni, mint ő!

Vajon E.T. ujja mivel tud többet, ha okostelefont használ?!
Nagyon jól tudjuk, hogy az ülőmunka egészségtelen, és szerintem nem én vagyok az egyetlen, akinek ismerős a derékfájás. Aki otthonról végzi a számítógépes munkát, valószínűleg megpróbál élni az otthona adta kényelemmel, és a munkavégzés mindenféle alternatíváját kipróbálta már. Mi már ismerjük a reklámok által sugallt, álombéli "dolgozz laptoppal az öledben" feeling hátulütőjét, tudjuk, hogy így munkát végezni lehetetlen.

A laptopot promotáló fotók zöme blöfföl, amikor azt ábrázolják, hogy a kávédat kortyolgatva, laptoppal az öledben kényelmesen dolgozhatsz. Ez egy órán át talán elmegy, de az öledben a notebookoddal, vagy laptopoddal hosszútávon nem fogsz tudni dolgozni! Pláne nem ágyban fekve!

Nyakfájás és porckorongkopás

Ha az öledben van a laptop, az csakúgy, mint az okostelefon használata, elkerülhetetlenül előre eső fejtartást eredményez, melynek a következménye előbb-utóbb enyhébb nyakfájás, később pedig a kegyetlen fájdalommal járó porckorongkopás. Hacsak nincs egy egyedi, a méreteidre szabott, és az igényeidhez igazított, luxus bőrfoteled, vagy egy megfizethető, kényelmes függőágyad, a távmunka ezen formáját felejtsd el!

A függőágy a testformádhoz illeszkedik, benne kényelmesen, hátradőlve tudsz dolgozni, amennyiben van hozzá babtáblád is, de őszintén szólva szerintem ezt sem fogod szeretni, mert függőágyban pihenni kell, nem dolgozni! ;)

Csuklófájdalom, ízületi panaszok = Egérkar-szindróma

Ha asztali PC-ről átállsz a laptopra, akkor számíts rá, hogy a munkaasztalodat is le kell cserélned, mivel a laptopnál a billentyűzet a képernyő előtt helyezkedik el, azaz magasabban, mint ahogy a régi klaviatúra tartód volt. Ha hosszútávon olyan asztalon gépelsz, ami túl magas, az garantáltan csuklófájdalmat idéz elő, ami akár az egész karodra is kiterjedhet, míg végül nem fogod tudni megemelni a karod. Sajnos ez nem vicc, tapasztalatból mondom! Itt írtam arról, mi mindenre van szüksége egy távmunkásnak.

Ezért ha másképp nem megy, a régi billentyűzetedet (amennyiben USB-s a csatlakozása), használd a laptopodhoz, így ugyanúgy tudsz majd gépelni, mint eddig!

Hálás lennék, ha megosztanád saját egészségügyi tapasztalataid az ülőmunka kapcsán. Én most is keresem a széket, ami kényelmes, de nem egészségtelen a hosszan tartó ülőmunkához. Ha van tipped, milyen a jó szék, kérlek, oszd meg velem! De több tízezres széket ne ajánl kérlek, mert annyi pénzt nem kívánok kiadni egy székért!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése