Fizetésnap a homokos tengerparton

A távmunka azért nagyon jó, mert nem köt sehová. Ha eszközeid lehetővé teszik, hogy velük együtt kimozdulhass a négy fal közül, akkor akár egy erdő közepén, vagy a tengerparton is végezheted a munkád.

Az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy a laptopot promotáló fotók zöme blöfföl, amikor azt ábrázolják, hogy a kávédat kortyolgatva, laptoppal az öledben kényelmesen dolgozhatsz! Ezek a képek ha reálisan akarjuk látni őket, akkor nem igazán a munkáról szólnak, inkább a szórakozásról.
Az előző cikkben írtam arról, hogy milyen fájdalmakat szül az otthoni munka, ha helytelen helyzetben dolgozol. Szóval a távmunkát egészen máshogy kell elképzelni, még akkor is, ha a tengerparton végzed azt.

Amikor a fizetés a tengerparton ér...
Tengerparton dolgozni

WiFi-ben ne is gondolkodj, mert gyakran használhatatlan, ráadásul munkához kell, amihez nem árt, ha biztonságos a neted! Vagyis: miután az otthon fizetett, szélessávú Interneted mellé előfizettél a mobilinternetre, képzeld el, amint leteríted a törölköződ a tengerparton, majd előveszed a holmikat a munkához. Ez végtelenül vonzó, és romantikus elképzelés, azonban gondold ezt át még egyszer, reálisan! A tengerparton a tűző napon semmit nem hagysz fedetlenül. Miért pont a laptopoddal tennéd ezt?! Máris elérkeztünk az első gócponthoz.

Ha árnyékos helyen vagy, az még mindig nem jelenti azt, hogy a homok nem fog beleszóródni a billentyűzetedbe. Feltételezem, ilyentől is óvod a géped, hiszen nem volt olcsó, ráadásul ez neked nem csak egy csuhéjbaba, hanem a megélhetésedet jelentő munkaeszközöd!

Szóval mit tehetünk a homokkal?! Megemeljük a laptopot. - Na jó, azért asztalt nem vihetünk magunkkal a strandra! - Igen, ezt nagyon jól látod, ezért nem való a munka közvetlenül a tengerpartra! De tegyük fel, hogy kifogtad az aranyhalat, aki odavarázsolja neked az asztalkát, meg egy széket is.

Azt hiszed, mindegy, milyen széken ülsz annál az asztalnál?! Én számos megoldást próbáltam már, a fa karfás foteltől az (asztalgyanánt) polccal az ölemben megoldásig, de igazán nem vált be egy sem. A legegyszerűbb az irodai műbőr szék - az még megfizethető, de legalább kényelmes.
De tegyük fel, hogy ezen a problémán is átsiklunk.

Árnyékban vagy, kényelmes széken ülve, homoktól mentesen próbálsz dolgozni, de valahogy mindig eltereli a figyelmedet, hogy jól esne egy frissítő üdítő, vagy jegeskávé. A szemed sarkából lesed a bikinis lányokat/vagy a fiúkat, és sehogy sincs meg a megfelelő koncentráció a munkára. A mindenáron munkakerülő tengerparti munkának a laptopod akksija vet véget, mikor upsz, egyszer csak lemerül...

Vagyis munkaidőd korlátozott. Amennyit az aksid bír, annyit fogsz tudni dolgozni a parton. (Kánikulában a gép ventilátora folyamatosan hűt, ami eszi az akksit.) Vagyis áramra van szükséged, ami viszont minden valószínűséggel nem közvetlenül a tengerparton van, hanem a legközelebbi szállodába, tavernába, stb. Ezzel le is vonultunk a tengerpartról, hacsak nincs saját házad a parton...

A tavernában fogyasztani kell, vagyis a hideg üdítő kiiktatva ugyan, de ez már nem az eredeti elképzelés, hiszen itt vendégek jönnek-mennek, szól a zene, itt végképp nem lehet dolgozni!
A kényelmetlen helyzetből hamar sikerül kimentened magad, máris leteheted a munkát, eldobhatod a textilt, és mehetsz strandolni...

Nos, az az, amiért nem lehet tengerparton dolgozni!

Persze ez nem jelenti azt, hogy a távmunkás nem nyaralhat, vagy hogy a távmunkás nem dolgozhat szép helyen, de pl. egy Görögország nyaralás nem azonos a görögországi, vagy bárhol történő távmunkával. A távmunka legbiztosabb helyszíne bárhol van a Földön, de asztalnál történik, megfelelő munkakörülmények között!

Dolgozni strandidő után is lehet, a szálláshelyeden, vagy a balkonon, nyugodt körülmények között. A fizetésedet ettől még megkaphatod a tengerparton, ha úgy akarod, csak legyen egy bankautomata a közelben! ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése