2016. augusztus 15., hétfő

Kézműves munkák: kereset kiegészítésből akár saját vállalkozás!

Amikor lázadó kiskamasz voltam, írtóra vonzott a vámpírok körüli misztikum. Az a világ, amiben valami tiltott dologhoz tartozol, ami számodra is taszító, ám annál vonzóbb. Amikor az ember kamasz, és keresi a saját egyéniségét, szeretné kifejezni magát, de legalábbis kimutatni érdeklődését a számára kedves zene, vagy egyéb iránt. Ez olykor öltözködésben nyilvánul meg, máskor a magunkon hordott kiegészítők segítségével.

Nem is gondolnád, hogy a tinédzserkor hóbortjai milyen hatással vannak ránk és a jövőnkre. Ha kitartasz amellett, amit szeretsz, akkor bármire képes vagy! Még az is lehet, hogy egykori "hepped" lesz saját vállalkozásod alappillére!

A varázslat nem csak a mesében létezik!

Nem szeretem a meséket, de van egy mondat, ami kiskorom óta megragadt bennem. A Szépség és a Szörnyeteg c. filmben Szépség egy festményen látható hercegről ábrándozik: "Bárcsak mindig velem lehetnél!" Ekkor varázslat történik, és Szépség kezébe egy arany medál hullik az égből, benne a herceg arcképével...

Mindig is szerettem volna valami nagyon kifejezőt, szerettem volna formába önteni, és magamnál/magamon hordani az érzelmeimet a vámpírok iránt. Akkoriban nagyon irigyeltem a hasonló korosztályú, dark- gót stílusú embereket, akik hasonló érzelmüket felvállalva bátrabban öltözködtek, mint az átlag. Volt pár ezüst gyűrűm, csupa fekete ruhám, de sosem találtam meg magam mindezekben, és sosem éreztem magam elég gótnak...

Egy nap párommal az M3 metrón utaztunk, amikor megpillantottam egy tőlem idősebb gót lányt hosszú fekete, csipke ruhában, hosszú fekete hajjal. A nyakában pedig egy leírhatatlanul gyönyörű fekete medál! Csak úgy ragyogott a sok vörös kő benne! Követni kezdtük a lányt, hogy megkérdezzük, hol vette azt a csodát. A válasz elsőre elég elkeserítő volt, mert azt mondta, ő maga készítette.

Ez már nem az a medál. Renátáé sokkal szebb volt!
De Renáta - merthogy így hívták a lányt, azt mondta, szívesen elkészíti nekem is. Elmesélte, hogyan készítette, hol vette a hozzávalókat, és elkérte a telefonszámom. Úgy búcsúztunk el, hogy pár hét múlva felhív, hogy hol találkozzunk a kész medál miatt.

Akkor még nem volt sem Internet, sem okostelefon - de még csak mobiltelefon sem. Magam sem tudom, hogy tudtam kivárni azt a hosszú időt, amíg végül az üzenetrögzítőnkön ott várt az üzenete: elkészült a medálom! Egyetlen fillért sem kért érte. Ha véletlenül ide tévedne, ezúton is nagyon hálásan köszönöm neki!

Medál készítés otthon, közvetítő segítségével

Hogy a mese hatással volt-e arra, ami ezután következett, vagy sem, azt nem tudom. De az biztos, hogy Renáta, és az ő medálja igen. Bár az ő medálja égetett kerámiából készült, tájékoztatott, hogy égethető gyurmából is meg lehet csinálni. Csak ragasztó, és a megfelelő üveg dekorkő szükséges hozzá, amit a Király utcában lehet venni. Ezután jó párszor meg is fordultam ott...

Annyira tetszett a Renátától kapott medál, hogy kihívásnak éreztem, hogy én is megcsináljam. De aztán amikor nekiálltam, a kezem mást formált a gyurmából, így egy hasonló,mégis egészen másféle medált készítettem. Aztán még egyet, és még egyet...

Többek között ezeket készítettem én.
Akkoriban több medált készítettem, pusztán a magam szórakoztatására. Volt olyan üzlet, ahol a nyakamban látva a terméket, vásárolni is akartak a medálból, de az a biznisz sajnos nem jött össze, mert a tulajjal soha nem sikerült összefutnom. Azt hiszem, akkor még nem hittem eléggé magamban, és nem voltam elég "rámenős".

Végül a sok elkészült ékszer motivált arra, hogy weboldalt akarjak készíteni. Életem legelső weboldalát egy több alkalmas chat beszélgetés keretében készítettem el, az első lépéseket egy számomra vadidegen embertől tanultam meg. Ma már idő hiányában nem foglalkozom a medálok készítésével, de a webes munka megmaradt. (Persze ha egy jó ajánlatot kapnék, előfordulhat, hogy újra belevágnék!)

Azóta húsz év telt el. A világ Internettel, és elképesztő lehetőségekkel gazdagodott. Ilyenek többek között azok a weboldalak (pl. meska.hu), ahol jutalék ellenében a kreatív emberek lehetőséget kapnak tehetségük kamatoztatására. Csak regisztrálsz a weboldalra, azután feltöltöd fotóval a kézműves terméket, amelyeket készítesz, és várod a vevőt. Vásárlásonként aztán a közvetítő leveszi a részét, és mindenki boldog. Ha elég ügyes vagy, talán még meg is élhetsz a kézműves termékekből!

Istenem, ha akkoriban nekem is lett volna ilyen segítségem...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése