eyeem.com - zsebpénz a fotóidért

Az ún. stock fotó egy fotóadatbázisból letölthető fényképet jelent, amit 10 dollár körül bárki megvásárolhat és szabadon felhasználhat. Stock fotókat mi magunk is feltölthetünk ezekbe az adatbázisokba, ha szerencsénk van, és valakinek megtetszik valamelyik, akkor a kép ára (ami persze képtől függően változó lehet,) a mi markunkat üti.

Sokan nem hiszik el, hogy ilyesmiért fizetnek a neten, a kételkedőknek azt üzenem, kérdezzenek meg erről egy újságírót, vagy egy weboldal tulajdonost. Ők ugyanis a vásárlók, akiknek fontos, hogy minőségi képek kerüljenek a híreikbe, olykor a címlapukra, hiszen előfordulhat, hogy ezektől függ a látogatottságuk, vagy újság esetében az eladott példányszám. De megkérdezheted a termékek gyártóit is, akiknek az új, bevezetni kívánt termékekhez rendszeresen fotókra van szüksége, és a fényképész munkadíját ilyen megoldással spórolják meg. Vagyis ők olcsó képekhez jutnak, te pedig kapsz egy kis zsebpénzt, ha jó képet készítesz.

Évekkel ezelőtt már próbálkoztam egy fotós oldalon a fényképeim pénzre váltásával, sikertelenül. Az akkori próbálkozásom azért fulladt kudarcba, mert profi fotós oldalon próbálkoztam. Az eyeem más, és azóta a technika is óriásit fejlődött. Egy kis szerencsével, a mai okostelefonokkal (nem beszélve a mai fényképezőgépekről!) amatőrként is olyan minőségű fotókat lehet készíteni, amik keresettek.

Néhány napja újra próbálkoztam a fotóim eladásával, annak tudatában, hogy azóta már másik fényképezőgépet használok, nagyobb a fényképeim felbontása, és talán a hozzáértésem is fejlődött az elmúlt években.

Az eyeem.com címlapja
A fotóimat sajnos továbbra sem fogadták el a Stock fotós oldalon, tízből hetet elutasítottak. Márpedig a tíz fotó nélkül nem indulhat el a "biznisz". Ennyivel kell "levizsgázni. Miután kétszer próbáltam, mindkétszer egyesével címet, és minimum 7 db címkét kell adni a fotóknak, úgy gondoltam harmadszor nem próbálkozom - amit mellesleg nem is lehet, amíg meg nem adják újra a próbálkozás lehetőségét. Ez volt a shutterstock.com.

A napokban viszont a Tsu közösségi oldalon véletlenül láttam, hogy valaki megosztott egy fizetős fotófeltöltős oldalajánló cikket a HVG-től. Mivel itt amatőr fotókat is elfogadnak, elsőre szimpatikus volt a dolog, ezért megnéztem, miről van szó. Az eyeem.com oldalról beszélünk, ahol állítólag fizetnek a fotóidért...

Ezekkel az oldalakkal az a probléma, hogy nem feltöltésenként fizetnek, hanem egy adott fotó után, amit megvásárolnak tőled. Sajnos ha az ember nem profi fotós, elég kicsi az esélye, hogy a sok felhasználó közül, és a még több feltöltött, jobbnál jobb fotó közül épp az ő fényképe nyerje el a tetszését egy-egy fizető ügyfélnek.

Ennek ellenére én feltöltöttem pár fotót, hogy beszámolhassak róla, működik-e... Azt tudni kell, hogy nem elég feltölteni pár fotót, és várni a sültgalambot - itt folyamatosan újabb és újabb fényképeket kell feltölteni, hogy növeld a választékot a vásárlók számára. Bár itt minden fotót elfogadnak, megvenni valószínűleg csak a minőségi képeket fogják! Ami azonban kis szerencsével, és egy jó okostelefonnal ma már gyerekjáték.

20 dollárt fizetnek az általános licenszért, de képtől, minőségtől, annak tartalmától, a használat céljától függően az ár változhat. Senki ne a 250 dollárnak dőljön be, amit a leírásban megtalálható, mert nyilván ahhoz már nagyon kell tudni fotózni, és nagyon keresett kell, hogy legyen a fotód... Az oldal ezekből az összegekből tartja fenn magát, vagyis az eladott képek után 50%-ot levon a fotóid ellenértékéből. A maradék viszont megy a Paypal számládra.

Egyébként hasonlóképpen működik a pixabay.com is, de ott csak adományt kaphatsz a képekért, ha egy jóakaróra találsz, aki nem fél "meghívni egy kávéra", ha letölti a fotódat. Itt eddig még nem hívtak meg kávéra, az eyeem.com-on pedig még nem vettek tőlem fotót, igaz ez utóbbira csak ma regisztráltam...

Sok ilyen oldal van még egyébként, de sajnos mindegyiknél magasak a követelmények, amelyeknek meg kell felelned ahhoz, hogy a regisztrációdat elfogadják, és a fotóidat a vásárra vihesd. Ilyen pl. a dreamstime,com, a már említett shutterstock.com, az istockphoto.com, stb. Ezek egyikét sem ismerem, eddig csak a shutterstockkal próbálkoztam. Az eyeem.com abban is más, hogy náluk a fotókat már okostelefonról is fel lehet tölteni...

Én, kipróbálom és jelzem, ha fizetett...

Minden ilyen tapasztalatot, jó tanácsot, tippet örömmel vennék, kérlek, írjatok alább hozzászólást!

6 megjegyzés:

  1. Fejlemény? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :) Rövid kérdésre rövid válasz:
      http://tavmunkahely.blogspot.hu/2016/04/megvettek-tolem-egy-fotot.html

      Törlés
  2. Üdvözlök mindenkit! Nekem is04 24 re van időpontom ,de nem érzek késztetést ,hogy nekem el kell menni oda ,én a belső hangomra hallgatok ,és az eszem áljt parancsolt nekem ,úgy döntöttem nem is megyek,üdv Zsóka

    VálaszTörlés
  3. Szia Zsóka! :)
    De ritka neved van, nem is ismerek másik Zsókát! :)
    Az eyeem-re időpontod?! Szerintem nem ide akartál hozzászólni, nem az orvosi vizsgálatra gondolsz?

    VálaszTörlés
  4. szia,
    Gratulálok az oldalhoz! Ritka ez a segítő készség!
    Engem az érdekelne,hogy van e a fotós értékesítő oldalaknak van kezelési költsége illetve adózni kell e utánuk? Mi a tapasztalatod?
    Paypal számlának mik a követelményei? van kezelési költség?

    A kérdőívekről két kérdésem lenne:
    1.Milyen témában érkeznek
    2.Ha csak este van időm e-mailezni akkor tudok e vele keresni, mert azt is hallottam, hogy hamar kell reagálni,mert akkor mások hamarabb kitöltik.
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, köszönjük! :)
      Természetesen! Kezelési költség úgy emlékszem nem volt, de 50% az ugye a weboldalé...

      Kérdőívek:
      1. Vegyes, nem lehet behatárolni! Akitől és amilyen megrendelést kap a piackutató cég, olyan kérdőívek vannak. De általában az is meg van határozva, hogy milyen nemű és hány éves válaszadókra van szüksége a megrendelőnek. Sajnos nem mindig vagy benne a "célcsoportban".
      2. Vagy-vagy. Úgy érdemes belevágni, ha megkapod az e-mailt, rögtön ki is tudod tölteni, mert különben elhappolják előled mások, akik nálad gyorsabbak. Vannak olyan piackutató cégek, akik mögött már olyan fejlett a rendszer, hogy mobilon is ki lehet tölteni a kérdőíveket addig is, amíg nem kerülsz géphez. De ezt ne úgy képzeld el, hogy napi több darab érkezik! Jó, ha 1-2 hetente jön egy kérdőív egy cégtől. De ugye a nagy számok arányában ez növekszik. :) Azért meg lehet próbálni, de ha nem tudod rövid időn belül kitölteni a kapott kérdőívet, akkor nem érdemes belevágni, mert a legtöbb kérdőív másnap már nem tölthető ki. (Persze vannak kivételek, de olyan is van, ami már 2 perc után sem tölthető ki!)

      Törlés